Guernsey & Normandië

Deze laatste etappe van onze zomervloot over de Noordzee brengt ons eerst van Bretagne naar het oosten door de baaien van de Kanaaleilanden. Na een bezoek aan deze prachtige eilanden steken we het Kanaal over en verkennen we de omgeving van Cowes op het Isle of Wight en de zuidoostkust van Engeland. De “standaard” oversteek van het Kanaal van Ramsgate naar de Belgische kust brengt ons terug naar vast Europees land. Langzaam hoogwaardige culinaire hoogstandjes uit België het zal geen straf zijn om langzaam de thuishaven weer te naderen.

Beleving: 
  • Sportief
Vaarwater types: 
  • Avontuurlijk
Reistijd: 
  • 3 weekse

Bestemmingen

Cherbourg

Deze grote Franse havenstad staat bol van de bedrijvigheid en dat al gedurende vele eeuwen. Het is een echte zeehaven met vele gezichten. We meren af in een van de jachthavens dicht bij het centrum van de oude stad.

Guernsey

Die Kanalinseln sind seit 5000 v. Chr. von Menschen bewohnt. Wegen ihrer strategischen Lage wurden die Inseln von vielen Monarchen begehrt. Eine Geschichte, die fast überall zu finden ist, so auch auf Guernsey. Durch die besondere Lage herrscht hier ein ganz anderes Klima und man wähnt sich eher an der Cote d'Azur als an einer englischen Küste.

Jersey

St Malo

Granville

Deze havenplaats vormt de meest noordelijke grens van de baai van de befaamde Mont Saint Michel. Gevestigd op een imposante kustlijn die deels gevormd wordt door kliffen en deels door lange stranden. De rijke geschiedenis is niet te missen,

Dielette

Aan de zuidkust van Normandië ligt de kleine getijdenhaven van Diëlette. Van hier vertrekken er ferries naar de verschillende Kanaaleilanden en ook wij maken er een tussenstop in onze route noordwaarts.

Bournemouth

Gelegen in het graafschap Dorset is Bournemouth een van de meest zuidwestelijke plaatsen die we aandoen. We benaderen de haven van Poole via de Brownsea Roads en vinden onze weg naar de haven.

Cowes

Als er in Europe een "Mekka" benoemd kan worden voor de wedstrijdzeilerij, dan is dat het befaamde eiland Wight met het plaatsje Cowes wel. Gelegen in de prachtige wateren van de Solent, is het de thuishaven van de befaamde Cowes Week. Een regatta met allure die zeilers van over de gehele wereld aantrekt. Maar ook met onze jachten is het een meer dan aangename omgeving om te verblijven.

Brighton

Een van de meest beroemde kustplaatsen aan de oostkust van Engeland is Brighton. Vooral de kenmerkende pier, maar ook het oude stadscentrum worden door velen bezocht én geroemd.

Eastbourne

Deze kuststad is voor velen die de Engelse kust verkennen ook een vaste stop plaats. Een grote marina, maar ook een authetiek stadscentrum tonen hoe lang dit al zo is geweest. Ook de prachtige pier met gouden koepel is een bezoekje waard.

Dover

Met een bijna mythische status is Dover waarschijnlijk een van de meest gekende havenplaatsen aan de oostkust van Engeland. Maar naast een van de grootste ferry en overslag havens is een bezoek met een plezierjacht ook zeker de moeite waard.

Oostende

Aan de Westvlaamse kust ligt de super gezellige badplaats Oostende. Haar eerste sporen beginnen al in de 8e eeuw en in de tijden nadien heeft de stad en haar omgeving veel meegemaakt. Het speelde een belangrijke rol in de vele oorlogen die in de Middeleeuwen in deze contreien woedden, maar kwam nooit zo goed tot bloei als nabijgelegen havensteden. Tegenwoordig een drukbezochte badplaats met supergezellige straatjes rondom het oude Mercator dok.

Vlissingen

Vlissingen, havenstad aan de monding van de Westerschelde, heeft de langste zeeboulevard van Nederland. Hier kun je de passerende zeeschepen bijna aanraken. Onder de Spanjaarden werden nieuwe verdedigingswerken gebouwd rond de stad, het Keizersbolwerk werd gebouwd tussen 1548 en 1552, dat vandaag de dag nog steeds te zien is naast de huidige Koopmanshaven. De Nederlandse marineheld Michiel de Ruyter houdt de stad in de gaten, hij werkte zich op tot opperbevelhebber van de Nederlandse vloot en won vele zeeslagen. Met het strand en de zee binnen handbereik is Vlissingen een prachtige plek om de frisse zeelucht op te vangen.

Vlissingen

Yerseke

We landen in de wieg van de Zeeuwse oester: Yerseke (spreek uit als "ierseke").

Zelfs voor degenen die niet erg culinair aangelegd zijn, is deze plek absoluut een bezoek waard. Het oestermuseum en de uitleg over de teelt van dit "zilte goud" is leuk voor iedereen.
En als je een liefhebber van mosselen bent, is deze haven natuurlijk een absolute "must".

Zout en Zeeland krijgen hier echt hun fysieke vorm!

Yerseke